Skip to main content

Encyklopedin för betting

På denna sida med ABC för betting kan du hitta definitioner och förklaringar av många vanliga termer som har med betting att göra. Vi beskriver termer inom betting i allmänhet och oddsbonusar i synnerhet. För att få mer information om ett visst begrepp är det bara att klicka på det.

encyklopedin banner

Om du stöter på en term som du inte hittar en förklaring på i detta betting-lexikon, så skicka oss gärna ett meddelande och tala om det för oss. Då lägger vi till den aktuella termen så fort vi bara kan!

A

Asian Handicap

Med hjälp av Asian Handicap går det att satsa på en match med två motståndare som är väldigt ojämna. Handikappet jämnar helt enkelt ut det mellan lagen. Med Asian Handicap finns endast vinst eller förlust, och alltså inte oavgjort.

B

Bet builder

En del bettingsajter erbjuder en funktion som kallas för bet builder. I denna kan du bygga dina egna kombinationsspel (se nedan). På detta sätt anpassar du satsningarna efter just ditt sätt att spela.

Bookmaker

En bookmaker, eller bookie, erbjuder fasta eller varierande odds på resultatet av framtida händelser, framförallt sportevenemang. Bookmakern ger spelarna möjligheten att placera sina satsningar på ett smidigt sätt. Därefter garanterar bookien att eventuella vinster betalas ut enligt de odds och satsningar som erbjudits.

Boostade odds / förbättrade odds

En del bettingsajter erbjuder boostade odds på utvalda resultat. Detta betyder att de väljer ut ett specifikt resultat i en specifik match. Om du satsar på det och det blir rätt vinner du extra mycket. En del sajter erbjuder ett boostat odds i veckan och andra flera stycken varje dag. Kolla in deras sajter för att se vad som erbjuds. Detta kan göra att du vinner mer hos en specifik sajt än hos andra. (Annars är nämligen oddsen vanligtvis mer eller mindre lika stora hos olika bookmakers.)

C

Cash out / Cashout

Med cash out har du möjlighet att utvärdera dina satsningar tidigt, det vill säga innan slutresultatet är färdigt. Med hjälp av den här funktionen kan du ta ut vinster i förtid och minimera eventuella förluster. Cash out används ofta för live betting (se nedan) eller kombinationsspel (se nedan). Lägg märke till att cashout-funktionen inte är tillgänglig för alla satsningar. I vanliga fall markeras matcherna med cash out-alternativ med en speciell färg eller på något annat sätt. Kolla hos din bettingsajt.

Cashback-bonus / Pengarna tillbaka / ”Riskfritt spel”

Cashback är en sorts bonus som ibland ges till spelarna vid deras första insättning som en form av välkomstbonus (se nedan). När du får en cashback-bonus får du pengarna tillbaka vid en eventuell förlust på din första satsning. Bonusen är givetvis begränsad till ett visst belopp. Du sätter in pengar och gör en satsning. Om du skulle förlora får du din satsning tillbaka i form av en bonus (upp till det förutbestämda beloppet).

D

Decimalodds / europeiskt odds

Detta är den typen av odds som används som mest i Sverige. Om oddset till exempel uttrycks som 2.00 innebär det att du får tillbaka 2.00 x 100 kronor (= 200 kronor) om du lagt en insats på 100 kronor och satsat rätt.

E

Exchange / spelbörs

Vid exchange /spelbörs spelar spelarna mot varandra. I vanliga fall är det bookmakern som sätter oddset på de olika utfallen. På en spelbörs är det istället spelarna som gör det. På en spelbörs kan du antingen spela eller boka. Den som väljer att boka är den som sätter oddsen (som en bookmaker). De som väljer att spela spelar mot varandra.

F

Free Bet / Gratis bet

Free bet, eller gratis bet, är en form av bonus som du ibland kan få vid din första insättning som en slags välkomstbonus (se nedan). Den kommer alltid med vissa villkor, så att du vet vad du kan satsa den på. Läs villkoren innan du lägger din insats, så att du vet vad som gäller.

G

Grand Salami

När du lägger en insats på Grand Salami satsar du på det totala antalet mål i alla matcher som spelas en specifik dag i en utvald liga. Du använder dig av över/under satsningar (se nedan).

H

Halvtid/fulltid

När du satsar på halvtid/fulltid (HT/FT) satsar du både på resultatet efter halva matchen och efter hela matchen. Du kan satsa på att resultatet efter en halvlek är samma som resultatet när matchen är över eller på olika resultat.

I

Insättningsbonus / reload bonus

En insättningsbonus ges till existerande spelare vid en insättning. Den kan liknas vid en välkomstbonus (se nedan), men gäller alltså vid andra insättningar än den första. Den är oftast en procentsats av insättningen, upp till en max-bonus. Ibland går det att få en insättningsbonus på den första insättningen varje vecka, månad eller liknande. I andra fall ges den speciellt till spelare som inte har satt in pengar på ett tag.

J

Jämna pengar

Detta är när du får samma utdelning som det belopp du satsat. Detta kan uttryckas som 2.00, 1/1 eller +100.

K

Kombinationsspel

När du spelar på ett kombinationsspel spelar du på flera matcher samtidigt. För att vinna måste du satsa rätt på alla matcherna. Motsatsen till kombinationsspel kallas för singelspel.

L

Live betting

Live betting är när du satsar på någonting under tiden det pågår. I så fall spelas det med live odds. Live odds ändrar sig beroende på hur matchen utvecklas. Inom live betting kan du också satsa på exempelvis nästa mål och inte bara hur många mål det blir i en match. Motsatsen till live betting är pre-match betting (se nedan).

Live streaming

Live streaming innebär att du kan följa evenemangen live på sajten. För extra spänning kan du följa matchen och satsa i live betting (se ovan) under tiden. Det är inte alla bettingsajter som erbjuder live streaming och det erbjuds inte på alla event. Dessutom är det olika regler för vem som kan se streamingen. Ibland räcker det att du har pengar på ditt spelkonto för att få följa streamingen. I andra fall måste du satsa på matchen som streamas.

Långtidsspel

När du satsar på ett långtidsspel är det en satsning på någonting som pågår under lång tid. Det är vanligtvis mästerskap, såsom EM, VM och OS. Det kan också vara på en hel säsong, såsom vinnaren i NHL. Slutresultatet bygger alltså på många resultat under tiden och inte bara på en enda match.

M

Moneyline / vinnarspel

När du satsar på Moneyline satsar du endast på vem som vinner. I dessa matcher kan det inte bli oavgjort. Den här satsningen används för matcher som använder sig av förlängning och/eller straffar vid ett oavgjort resultat efter matchen är över.

N

Nettovinst

Nettovinsten är vinsten från satsningen minus själva insatsen. Det betyder helt enkelt hur mycket du vinner till slut. Om du till exempel satsar 10 kronor på ett odds på 2.00 och vinner blir nettovinsten (2.00 x 10 kronor) – 10 kronor = 10 kronor. Det kan vara viktigt att veta vad nettovinsten är i samband med free bet (se ovan). Vid ett free bet är det nämligen vanligt att själva insatsen (det vill säga free bet) inte betalas ut vid en vinst. Det du får är istället nettovinsten. Den här infon hittar du i så fall i erbjudandets villkor.

O

Omsättningskrav

När du får en bonus kommer den ofta med omsättningskrav. Detta krav visar hur mycket mer pengar du måste sätta in och betta med innan du kan ta ut dina bonuspengar och eventuella vinster från spel med bonuspengar. I enstaka fall kan du hitta en bonus eller free bet utan omsättningskrav.

P

Pengarna tillbaka / Draw No Bet

Detta är en speciell sorts satsning där du har möjlighet att få tillbaka din insats. Du satsar på att ett av lagen vinner. Om slutresultatet är att det blir oavgjort får du tillbaka din insats.

Pre-match betting

Pre-match betting är när du satsar på någonting innan det sätter igång. Detta är den vanligaste formen av odds. Motsatsen är live betting (se ovan).

Q

R

Riskfritt spel

Ett riskfritt spel ges ibland som en välkomstbonus (se nedan). Du får ingenting gratis från början vid ett riskfritt spel. Du lägger din insats precis som vanligt, det vill säga att du betalar för din satsning. Om du förlorar får du däremot tillbaka din insats. Vanligtvis får du i så fall tillbaka dina pengar som riktiga pengar. I vissa fall är det dock i form av en bonus. Läs villkoren för det erbjudande du hämtar.

S

Sure bets

Sure bets är ett sätt att nästan garanterat vinna. Det går ut på att du exempelvis satsar på 1, X och 2. I vanliga fall är det inte möjligt att göra detta på en enda bettingsajt. Det räknas nämligen som fusk och den som spelar på det sättet kan bli avstängd från sajten. Däremot är det inget som hindrar dig från att satsa på detta vis hos olika bettingsajter. En sajt vet inte om du spelar på någon annan sajt. Enda sättet du säkert vinner på detta sätt är om oddsen skiljer sig åt relativt mycket mellan de olika sajterna.

T

Timecast

Med Timecast satsar du på vem som gör det första målet och när målet görs. Detta ger väldigt höga odds med anledning av att det är väldigt svårt att gissa rätt.

U

Underdog

I en match mellan två lag kallas det laget som tippas förlora för Underdog. Detta medför att oddset på detta lag är högre än motståndarens, som kallas för Favorit.

V

Välkomstbonus / Första insättningsbonus

En välkomstbonus är en bonus som spelaren får vid den första insättningen hos spelbolaget. Den består ofta av en summa pengar. I så fall är det vanligaste att det är en procentsats av insättningen, upp till ett max-belopp, exempelvis 1 000 kronor. Detta innebär att om du sätter in 1 000 kronor första gången får du 1 000 kronor extra att spela med i bonus. En bonus kommer alltid med speciella villkor, som är bäst att läsa innan du börjar spela med den. Förutom en bonussumma kan välkomstbonusen också ges i form av free bet (se ovan), cash back (se ovan), riskfritt spel (se ovan) med mera.

W

Wincast

Med Wincast ska du satsa på vem som gör det första målet i matchen och hur matchen kommer att sluta. Du satsar inte på ett exakt resultat, utan på 1, X eller 2.

X

X

När du satsar på 1, X eller 2 betyder X ett oavgjort resultat mellan de två lagen.

Y

Yankee

När du satsar på Yankee satsar du på elva olika spel på fyra matcher. Detta omfattar sex dubblar, fyra tripplar och en fyrling. För att vinna måste minst två av dina satsningar stämma.

Z

Å

Ä

Ö

Över/under

När du satsar på över/under satsar du på hur många mål det blir i en match. Detta uttrycks som över/under 2.5 eller liknande. Om du satsar på över i detta exempel vinner du om det blir 3 eller fler mål. Om du satsar på under vinner du om det blir 2 eller färre mål.


Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]