Skip to main content

Hur tjänar bettingbolag pengar?

Som spelare så kan du välja mellan olika bettingbolag. Målet är så klart att alltid får riktigt bra odds och att tjäna på spelet. Fast en fråga som man kan ställa sig är hur spelbolagen själva tjänar sina pengar? Och hur kan man använda kunskapen om spelbolagens vinster för att själv öka sin sannolikhet för att vinna? Läs vidare så ska vi reda ut vad som gäller egentligen och försöka besvara frågan hur spelbolagen gör sina vinster.

Mekanismerna som styr spelet

Den som har spelat under längre tid har full koll på hur spelbolagen gör sina vinster. Däremot så kan det så nybörjare på betting vara svårt att förstå hur oddsen sätts och hur spelbolagen gör sina vinster

Men det är som sagt viktigt att förstå mekanismerna bakom spelvärlden som styr all betting med den här kunskapen kan man nämligen göra bättre satsningar.

För att förstå hur spelbolagen tjänar sina pengar så måste man först förstå hur spelmarknaden är upplagd. Med den här grundkunskapen så kan man nämligen hitta olika marknader där det lönar sig att spela – och med dessa kunskaper blir det också lättare att veta vilka spelbolag som man hellre bör undvika.

Odds

Spelbolagen tjänar pengar först och främs pengar genom att erbjuda odds på olika sportevenemang.

Spel odds återspeglar en sannolikhet för ett visst utfall. Låt oss ta ett exempel för att tydliggöra hur odds fungerar. Låt oss säga att du spelar på matchen Sverige och Spanien. Du väljer att betta på ett spelbolag som ger odds ett 1,58 för en hemmaseger, 2,12 för ett oavgjort resultat och 3,12 för ett resultat för bortalaget.

Det här betyder att spelbolaget alltså har gjort en bedömning som visar hur det tror att matchen kommer att sluta. I det här fallet så görs bedömningen att segern blir svensk. Om Sverige vinner så ger det en utdelning på 1,58. Skulle däremot Spanien vinna så blir resultatet istället 3,12.

För att ta fram dessa odds så görs en omfattande analys av matchen. På spelbolaget används särskilda program och experter sätter slutligen det odds som erbjuds till spelarna. Flera olika variabler ingår i bedömningen som görs innan oddsen sätts. Givetvis så tittar spelbolagen på lagets styrkor och svagheter, försöker bedöma dagsformen och andra faktorer som kan påverka utfallet av matchen.

Därutöver så ingår även en marginalberäkning för att spelbolagen ska minimera risken att förlora pengar.

Oddsen ändras

Spelbolaget som mål är alltså att försöka sätta så korrekta odds som möjligt, men sen oddsen kommer även att justeras utifrån händelser på marknaden.

Och på så sätt så har alltså spelbolagen möjlighet att tjäna pengar på varje spel som görs. Och som spelare är så klart ett mål att försöka hitta en strategi som gör att du själv minimerar dina egna risker – och välja de bästa oddsen.

Spelbolagen tjänar mer på särskilda odds

Om man vill förstå hur spelbolagen tjänar pengar är det också viktigt att förstå att olika marknader erbjuder olika möjligheter för spelbolagen. Vissa spelmarknader är helt enkelt mer lönsamma än andra. Därför försöker spelbolagen alltid att balansera sina odds för att skapa en helhet som ger dem fördelar i form av vinster.

Vissa särskilda marknader kan erbjuda särskilt goda marginaler, och därför kan bettingbolagen välja att satsa mer på dessa spel än på andra matcher som ger möjlighet till en lägre vinstutbetalning.

Så beräknas marginaler

Det är alltså viktigt att förstå att spelbolagen kommer att tjäna pengar i händelse av att den enskilda spelaren förlorar. Och som vi redan har beskrivit så försöker bettingbolaget alltid att erbjuda ett odds som ligger något högre än sannolikheten är för ett visst utfall. På så sätt så kommer spelbolagen att skapa en fördel i jämförelse med det utgångsläge som spelarna har.

Man kan därför säga att oddsen inte är helt ”rättvisa” eftersom spelbolaget alltid lägger på en marginal.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att bettingbolag inte på något sätt är en välgörenhetsverksamhet. Dessa bettingbolag drivs som vilka företag som helst. Däremot så är det viktigt att vara medveten om hur odds och marginaler beräknas eftersom det är kunskap som ger dig bättre förutsättningar att själv lyckas när du bettar på till exempel fotboll ishockey eller någon annan sport.

Exempel marginal

Det kan vara lite krångligt att förstå hur marginalen beräknas. För tydlighetens skull så ska vi ta ett exempel. Låt oss säga att vi har en helt vanlig tärning. Den har 6 stycken sidor. Därför finns det en 50 procentig chans att du kommer att få en etta tvåa eller trea när tärningen kastas. Lika stor är chansen är att tärningen visar en fyra, femma eller sexa.

Därmed är alltså sannolikheten 50/50. Det är lika stor chans att det blir en etta tvåa eller trea som det är att resultatet blir en fyra, femma eller sexa.

Därmed så borde oddset vara 2,0. Fast det är här som marginalen kommer in. För att minimera de egna riskerna så skulle spelbolaget troligtvis ha satt ett odds på ca 1,9. Och det är alltså skillnaden här emellan, det vill säga mellan 2,00 och 1,9, som spelbolagets marginal beräknas.

Har alla spelbolag en vinstmarginal?

Svaret på den frågan är ja. Det är ju nämligen så här som spelbolaget tjänar sina pengar. Hur hög vinstmarginalen är anges aldrig, men i det angivna oddset så är det alltid vinstmarginalen inbakad i det erbjudande som presenteras för dig.

Och av den anledningen så är det viktigt att som sagt alltid jämföra olika odds.

Tuff konkurrens på bettingmarknaden

I dag är det dessutom en riktigt tuff konkurrens på spelmarknaden. I såväl ett svenskt som ett internationellt perspektiv är det bara att konstatera att bettingbolagen blir fler och fler.

För att kunna slå sig fram i den tuffa konkurrensen så måste alltså spelbolagen kunna erbjuda något extra till sina spelare. Det kan handla om olika bonusar som delas ut i form av till exempel välkomstbonusar och free bets.

Efterfrågat är så klart även funktioner som till exempel live streaming, appar, spelhistorik spelbörs med mera.

Och sist men inte minst så måste givetvis bettingbolagen alltid erbjuda riktigt bra odds. Och när det gäller odds så kan det finnas stora skillnader mellan olika spelbolag. Och av den anledningen så lönar det sig som sagt alltid att göra en oddsjämförelse.

Bonusar som genererar pengar till spelbolaget

Som vi redan sett så är alltså bonusar ett sätt för spelbolagen att tjäna pengar. Det kan till en början låta lite konstigt eftersom spelarna ju är de som får en bonus. Men dessa bonusar är ofta utformade på ett sätt som gör att de kan generera pengar till spelbolaget

Välkomstbonus

En välkomstbonus syftar till att få spelaren att öppna ett spelkonto. Bonusen kräver ofta att spelaren först gör en insättning, och därefter så delas en form av sportbonus ut. En vanlig sportbonus kan till exempel vara att en insättning på 100 kr ger en bonus på 100 %.

Syftet med välkomstbonusar är att marknadsföra spelbolaget. Genom att erbjuda en insättningsbonus så ska man helt enkelt locka nya spelare. På så sätt så kan alltså en bonus ses som en form av investering från spelbolagets sida, vilken i slutänden ska leda till att man tjänar pengar på den nya spelaren.

Bonusen kan vidare vara utformad så att spelaren måste omsätta den summa som delats ut. Det är nämligen vanligt att en odds bonus har ett så kallat omsättningskrav. Detta visar hur många gånger spelaren måste omsätta bonusen innan det möjligt att göra ett uttag. Och mer spelande betyder ju också mer pengar för spelbolaget. Om vi föreställer oss att bonusen på 100 % som krävde en insättning på 100 kr hade ett omsättningskrav på 5x, så betyder det att bonusen måste omsättas upp till 500 kr. Först då är det alltså möjligt för spelaren att göra ett uttag. Därmed så kan spelbolaget öka sina marginaler och minska den risk som bonusen innebär – och därmed också ökar vinsten.

Förutom att spelaren måste omsätta 500 kr så hoppas så klart spelbolaget att den nya spelaren kommer att stanna på spelbolaget och fortsatte att spela.

Cash out

En annan typ av bonus är det som kallas för en cash out. Det här är ett erbjudande som kan användas för att stänga ett spel i förväg. Som medlem får du alltså möjligheten att stänga ett spel för att minimera en risk. Om du till exempel har spelat på en vinst för hemmalaget men matchläget tyder på att det trots allt blir en förlust för dina favoriter så kan du välja funktionen cash out.

Det betyder att du nu får en del av den förlust som du annars skulle ha gjort tillbaka. Det kan givetvis låta som en bra idé eftersom spelaren letar efter möjligheter att sänka riskerna. Men det är givetvis inte gratis att använda den här funktionen.

Istället så tar spelbolaget ut relativt höga avgifter för cash out-funktionen. Dessa avgifter kan vara svåra att identifiera, vilket gör det svårt att se hur mycket pengar som faktiskt tas ut i en avgift när man använder cash out.
Dessutom så kan en cash out ha ett omsättningskrav. Det betyder att de pengar som du får tillbaka alltså måste omsättas ett visst antal gånger – vilket betyder att spelbolaget kan tjäna pengar om du väljer att aktivera din cash out.

Specialisering ger högre avkastning

Alla spelbolag erbjuder olika typer av sporter. Utbudet varierar från spelbolaget eller spelbolag. Och ett annat sätt för spelbolagen att tjäna pengar är att specialisera sig. Genom att göra det så hoppas man kunna locka en särskild typ av spelare. Vissa spelbolag storsatsar till exempel på nybörjare, medan andra väljer att ha fokus på storspelarna.

Genom att ha en specialisering så hoppas spelbolagen därmed kunna hitta en nisch som ger dem möjlighet att tjäna mer pengar.

Så spelar du smart

Det bästa du kan göra för att lyckas på spelmarknaden är att förstå mekanismerna som driver dessa. Återigen är det värt att upprepa att spelbolagen som sagt inte ägnar sig åt välgörenhet. När en spelare förlorar så kommer spelbolagen att tjäna pengar. Med den grundläggande insikten så kan du göra ett bättre spelval, och faktiskt vara den som i slutändan tjänar pengar på din betting.

Jämför odds

Det är så klart viktigt att alltid jämföra oddsen. På så sätt så kan du hitta de bästa alternativen. Dessutom kan det vara bra att komma ihåg att olika spelbolag har olika specialiseringar. Ett spelbolag har kanske bäst odds på fotboll, medan ett annat spelbolag erbjuder bättre odds på trav och ishockey. Därför så kan man tjäna en hel del på att växla mellan olika spelbolag.

Gör din research

Precis som att bettingbolagen försöker göra en bedömning av en match så ska du göra det samma. Försök att göra så mycket research som möjligt för att ta ett väl avvägt beslut innan du väljer att betta. Flera spelbolag kan även erbjuda särskilda statistiktjänster som du kan använda dig av till din fördel.

Specialisera dig

Om man vill lyckas med betting kan det även vara en bra idé att specialisera sig. Istället för att ständigt växla mellan olika spel och olika marknader så kan det vara ett smart drag att fokusera på en specifik marknad. Detta ger dig värdefull specialkunskap som du alltid kan använda till din fördel.

Kontrollera alltid villkor

En bonus kan som sagt ger dig många fördelar. Men bonusar används som sagt även av spelbolagen för att tjäna pengar. Därför är det alltid viktigt att kontrollera eventuella villkor. Kolla upp om det finns ett särskilt omsättningskrav och på vilka marknader som du kan använda din bonus. Genom att göra en bonuskontroll så kan du garantera att undvika några av fällorna som är vanliga i spelvärlden

Tänk långsiktigt

Det kan gå väldigt snabbt i sportens värld. Ett generellt tips om du vill tjäna pengar på betingar alltid att tänka långsiktigt. Det tar tid att lära dig hur allt fungerar, så läs in dig på olika marknader och fokusera på de odds spel som du har störst kunskaper om.


Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]