Skip to main content

Hur tjänar en bookmaker pengar?

I spelbranschen så omsätts stora summor pengar. Många har spelandes som sitt intresse och spelbolagen blir allt fler och fler.

Men hur kan egentligen en bookmaker tjäna pengar? Vi har kollat närmare på hur en bookmaker arbetar.

Definitionen av en bookmaker

Först av allt så kan det vara bra att definiera vad en bookmaker egentligen är. Och i sin egentliga bemärkelse så är en bookmaker den person som sätter oddsen för olika spel och marknader.

Fast när man pratar om en bookmaker idag så avser man nästan alltid själva spelbolaget som tillhandahåller tjänsten och oddsen- och inte den egentliga personen som jobbar med oddssättningen.

En bookmaker gör beräkningar

En bookmaker alltid gör många otroligt många beräkningar för att räkna ut det odds som erbjuds till spelarna.

När bookmakern tar fram sitt odds så görs alltså en bedömning av många olika faktorer. I denna tittar man närmare till exempel närmare på hur lagen har presterat genom tidigare säsonger. Givetvis görs även bedömningar av skadeläget. Och hur ser historiken ut mellan de två lagen? Och kan hemmalaget dra nytta av särskilt stora fördelar just den här gången?

Den här beräkningen ligger sedan till grund för att en bookmaker ska kunna tjäna pengar. Utifrån den bedömning som görs kommer därefter en bookmaker tjänar pengar på den marginal som ge på spelet. Marginalen kan sägas minska risken för spelbolaget i fråga.

Låt oss ta ett exempel för att göra det lite enklare. Låt oss säga att inför en kommande match så tror man att hemmalaget har 80 % chans att vinna. Det skulle betyda att oddset hamnar på 1,25 för hemmalaget. För bortalagets del däremot så skulle motsvarande odds bli 5. Men för att en bookmaker ska kunna tjäna pengar så lägger man även till en marginal. I det här exemplet så tänker vi att marginalen är 4 %. I det här fallet så skulle det betyda att oddset istället landade på1,22 för hemmalaget medan bortalaget skulle få ett odds på 4,55.

Viktigt att kontrollera marginalen

I dag så är det enkelt att göra en oddsjämförelse. Inför en kommande match så kan du alltid kolla vilka odds som erbjuds på olika matcher. På så sätt har du möjlighet att hitta de bästa alternativen oavsett om du spelar på fotboll, ishockey, trav eller något annat.

Men här är det som sagt även viktigt att försöka få en uppfattning om hur hög marginalen är. Är marginalen alltför hög så betyder det att bookmakern kommer ta ut en alltför hög avgift. Så frågan är då hur hög marginal som man ska acceptera? Det finns egentligen inget självklart svar på det men många experter pratar om att man aldrig ska gå över 4 %.

Fast i det här fallet så är det viktigt att förstå hur marginaler och odds hänger samman. För en högre vinstmarginal kan också betyda ett lägre odds. Därför är det viktigt att alltid göra en helhetsbedömning för att kunna välja den rätta bookmakern.

Så beräknas bookmakerns vinst

Som vi har sett så ingår alltså flera olika faktorer vilka påverkar hur hög vinsten blir för den aktuella bookmakern.

Målet för varje bookmaker är så klart att få en så bra utdelning som möjligt. Vinsten beräknas på den aktuella mellanskillnaden mellan de vinstpengar som ska betalas ut och det belopp som har satsats på den aktuella marknaden.

Dessutom så kommer faktiskt bookmakern alltid att göra en vinst. Hur hänger det ihop? Jo det beror på den marginal som har satts på spelet. Låt oss säga att bookmakern gör bedömningen att utfallet för en vinst inför kommande match i Allsvenskan är 64,32 %. Bedömningen för oavgjort är 15,68 % och slutligen så är förlust bedömt till utfallet 22,03%. Om man lägger ihop dessa siffror så kommer man se att man landa på 102,3 %. Det betyder alltså att den aktuella bookmaken kommer att göra en vinst på 2,3 % och detta gäller faktiskt helt oavsett hur matchen kommer att sluta.

Runt om i världen så pågår det ständigt olika spel och marknader. En bookmaker väljer så klart själv vilka marknader som ska erbjudas. Det är alltså upp till varje bookmaker att själv välja den marknaden som de vill vara aktiva på. Och givetvis så ser en bookmaker till att välja de spel som anses ha störst potential – det vi säger så den spel och marknader som kan inbringa en god avkastning.

Bli din egen bookmaker

En helt annan typ av lösning som man kan använda sig av är att så att säga bli sin egen bookmaker. Numera finns det nämligen flera spelbolag som erbjuder så kallade oddsbörser. Det betyder att spelarna kommer att ställas mot varandra vilket betyder att oddset sätts baserat på endast utbud och den aktuella efterfrågan. Fast samtidigt så måste man vara medveten om att spelbolagen trots det kommer ta ut en provision på spelet. Spelbolaget är ju trots allt den aktör som tillhandahåller möjligheten för dig att spela på den aktuella marknaden. I vanliga fall så kan du behöva betala 2 till 5 % i kommission när du väljer att spela med en så kallad oddsbörs.

Något annat som är populärt är det som kallas för en betbuilder. Med denna så blir det möjligt att sätta samman fler odds på ett helt annat sätt än vad som är möjligt vid traditionellt spel

Sammanfattning

Vi har här tagit en närmare titt på hur en bookmaker tjänar pengar. Och i det här fallet så handlar det som vi har kunnat se om komplicerade matematiska beräkningar. Alla spelbolag har i regel en stab av bookmakers som tar fram aktuella odds och vinstmarginaler. Och det är alltså dessa som kommer att presenteras till dig som spelare. Sen är det upp till dig att avgöra om du vill ta del av det av det odds som spelbolagen erbjuder – med förhoppningen att vara den som gör en större vinst än den aktuella bookmakern.


Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]